Verlies

 

Verlies kent vele vormen. Of je nu een dierbare verliest, een relatie verbreekt, geconfronteerd wordt met ouders die gaan scheiden, op je gezondheid moet inleveren, een baan verliest of toekomstperspectief... alles is verlies!

 

Waar velen van ons zich niet bewust van zijn, is dat verlies ook op een heel ander vlak kan plaatsvinden.

Het kan bijvoorbeeld zijn dat je niet zo'n fijne jeugd hebt gehad en niet de juiste liefde en aandacht hebt mogen ontvangen. Vooral een goed contact met de moeder is van wezenlijk belang en ontstaat al in de baarmoeder. Hoe de moeder zich voelt tijdens haar zwangerschap, heeft al invloed op het kindje.

Wanneer we ons als baby en kind niet goed kunnen hechten aan onze ouders, kan dit invloed hebben op de rest van ons leven. Op hoe we in het leven staan en functioneren, maar ook op het verloop van relaties. Het kan zelfs zo zijn dat de bodem (de wereld) zo onveilig aanvoelt dat we als overlevingsmechanisme ons innerlijk terugtrekken en er een ontkoppeling ontstaat tussen lichaam en ziel. Dat we als het ware afgesneden zijn van ons gevoel, alleen vanuit ons hoofd gaan leven en ons richten op dingen buiten onszelf.

Dit kan vervolgens een enorm gevoel van eenzaamheid veroorzaken!

 

Eigenlijk komt het erop neer, dat we dan al ons eerste verlies meemaken.
Het verlies van het contact met onszelf!

 

 

 

'Angsten voor de toekomst zijn altijd verbonden met pijn uit het verleden'